Nyt on valmiina lakimuutos, joka mahdollistaa yrittäjälle määräaikaisen työmarkkinatuen ilman yrityksen lopettamista. Moni yrittäjä on ilmaissut tyytymättömyyttä tuen tasoon 724 €/kk ja esim. SYT-kassan jäsenet ovat kritisoineet, että pitäisi saada ennemminkin ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Kritiikki on sinänsä ymmärrettävää, mutta nyt on keskeistä erottaa kaksi asiaa. Työttömyyskassa maksaa ansiosidonnaista etuutta yritystoiminnan lopettaneille, vuodesta 1995 lähtien voimassa olleen työttömyysturvalain mukaan, eikä siihen ole tullut mitään muutosta.

Tämä uusi Kelan maksama, yrittäjille suunnattu, etuus on koronavirustilanteeseen muokattu lisäetuus, jota siis maksetaan määräaikaisesti ilman, että yritystoimintaa lopetetaan, riittää että se on päättynyt tai että tulot ovat laskeneet.

Koronavirus on riepotellut yrittäjiä ja koko yhteiskuntaa dramaattisesti. Viruksen nujertamisessa maan hallitus on mennyt ihmisten terveys edellä. Toimet ovat purreet kohtalaisen hyvin, tosin tautihuipun odotetaan vielä olevan edessä. Rajoitukset aiheuttavat talouteen järisyttävän romahduksen, minkä te yrittäjät olette joutuneet kohtaamaan. Nyt on keskeistä, että päästään mahdollisimman nopeasti arkeen kiinni niin että yritysten toimintamahdollisuudet palaisivat.

Työmarkkinatuen tarkoitus on auttaa yrittäjiä, kun yritystoiminnasta saatu tulo vähentyy. Jos kuitenkin näyttää siltä, ettei yritystoiminnan jatkamisedellytyksiä ole, voi SYT-jäsen lopettaa yritystoiminnan kokonaan, ilmoittautua TE-toimistoon ja hakea ansiosidonnaista päivärahaa kassasta.

SYT-kassa odottaa hakemuskäsittelyn lisääntyvän merkittävästi ja on jo aloittanut uuden henkilökunnan rekrytoinnin. Perustimme myös puhelinpalvelun, josta voi tiedustella yleisiä asioita koronatilanteeseen liittyen. Teemme kaikkemme, jotta pystymme palvelemaan jäseniämme mahdollisimman hyvin tässä ikävässä tilanteessa.

Tsemppiä tähän vaikeaan tilanteeseen,

Merja Jokinen

kassanjohtaja

SYT

 

Työmarkkinatuen tarkoitus on auttaa yrittäjiä kun yritystoiminnasta saatu tulo vähentyy. Kun yritystoimintaa ei lopeteta, on sen jatkaminen sujuvampaa kuin tilanteessa, että kaikki lopetustoimet olisi tehty.
Jos kuitenkin näyttää siltä, ettei yritystoiminnan jatkamisedellytyksiä ole, voi SYT-jäsen lopettaa yritystoiminnan, ilmoittautua TE-toimistoon ja hakea ansiosidonnaista päivärahaa kassasta.